Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem
Przekonałam się, że wiele osób lubi ciasta złożone z kilku warstw o różnych smakach. To ciasto zadowoli właśnie takich smakoszy. Składa się z warstwy makowej, biszkoptowej, kremowo-czekoladowej, kawowej i wiśniowej. Wszystko w jednym cieście otulonym białą czekoladą, posypanym słonecznikiem w polewie i bezikami.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
5 jajek
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g niebieskiego maku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
na krem:
100g czarnej czekolady
100ml śmietany 30%
250g sera mascarpone
150g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
likier pomarańczowy
150g białej czekolady
ziarna karmelizowanego słonecznika
200g okrągłych biszkoptów
szklanka słodzonej kawy
wiśnie z syropu lub kompotu
wiśnie z syropu lub kompotu
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy kolejno żółtka, dalej miksując. Dodajemy po kolei mąkę, proszek, wanilię i na koniec wsypujemy mak, delikatnie mieszamy.
Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka).
2. W rondelku gotujemy 100 ml śmietany, do gorącej wrzucamy posiekaną czarną czekoladę, mieszamy. W misce ubijamy serek ze śmietaną i cukrem. Mikser nastawiamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce kremu serowego do rozpuszczonej czekolady.
3. Biszkopt kroimy, przekładamy kremem (zostawiamy kilka łyżek kremu na wierzch ciasta). Na krem nakładamy wiśnie odsączone z syropu. Na makowy, wierzchni blat, układamy nasączone w kawie biszkopty i kładziemy warstwę pozostawionego kremu.
4. Topimy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Przycinam, do wymiarów ciasta, folię transferową. Na folię kładziemy rozpuszczoną czekoladę, rozsmarowujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz