Beza z kremem kawowym i bakaliami
Delikatne kruche ciastko z kremem kawowym, mini Pavlova:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na bezę:
90g białka
150g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii
na krem:
250g sera mascarpone
200g bitej śmietany
kawa i cukier według uznania
dodatkowo:
daktyle
orzechy włoskie i pistacjowe
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Białko ubijamy z solą, dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy ocet, mąkę i wanilię. Pianę przekładamy do worka cukierniczego z tylką. Wyciskamy pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształt wyciskanej piany będzie zależeć od tego, jakie chcemy uzyskać ciasteczka. Ja wycisnęłam kółka płaskie, na spody i wyższe na wierzchy ciastek.
2. Pieczemy w temperaturze 120 stopni, około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy go. czekamy, aż cały ostygnie, dopiero wtedy wyjmujemy ciastka.
3. Miksujemy składniki na krem, przekładamy bezy. Na krem układamy pokrojone daktyle. Bezy na wierzchu posypujemy orzechami.
Smacznego!
Kwintesencja smaku:)
OdpowiedzUsuń