Deser - krem kawowy z malinami
Szybki deser, ale niezwykle smakowity. Aromat startej fasoli tonka nadaje mu niezwykłego zapachu i smaku francuskich deserów.
Potrzebne składniki:
4 żółtka
75g cukru pudru
10g zmielonej kawy
1/2 fasoli tonka
300ml mleka
75ml śmietany 30%
30g masła
30g masła
maliny
Sposób wykonania:
1. Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko gotujemy z kawą i startą fasolą tonka, odcedzamy. Żółtka zalewamy mlekiem, gotujemy całość na małym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy, studzimy do 50 stopni. Dodajemy masło, mieszamy, studzimy.
2. Ubijamy śmietanę, łączymy z kawowym budyniem. Przekładamy do naczynek, dekorujemy malinami.
Smacznego!
Pani Wando wspaniałości Pani zaserwowała w moje urodziny:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, serdecznie pozdrawiam:)
UsuńWandziu, widzę, że francuskie desery masz już w małym paluszku.
OdpowiedzUsuńNo, może nie do końca, ale rzeczywiście to mój konik:)
UsuńPozdrawiam:)