Ciastka karmelowe ze śliwką
Potrzebne składniki:
na ciasto:
500g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 jajka
3 łyżki śmietany kwaśnej
100g masła
100g miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
300g suszonych śliwek kalifornijskich
200ml wódki
na krem:
400g dulce de leche
50-70g miękkiego masła
na polewę:
150g mlecznej czekolady
100ml śmietany 30%
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej zalewamy w miseczce śliwki wódką i odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do rondelka wkładamy masło i miód, podgrzewamy. Na stolnicę wysypujemy sypkie produkty, dodajemy jajka, śmietanę i masło z miodem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Ja upiekłam 4 placki w formach 27 cm na 17 cm. Można piec na całej blasze z piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut, do zrumienienia. Studzimy.
3. Śliwki odcedzamy z alkoholu, blendujemy na jednolitą masę. Smarujemy ciasto na wierzchu masą śliwkową.
4. Masło i krem kajmakowy, w temperaturze pokojowej, miksujemy. Nakładamy warstwę na masie śliwkowej.
5. Czekoladę rozdrabniamy, śmietanę zagotowujemy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia się jej. Po lekkim przestudzeniu, wylewamy warstwę na ciasto. Ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu.
6. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, dekorujemy pistacjami lub innymi orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz