Tarta jabłkowa z gwiazdkami
To jest typowa tarta jabłkowa - przepis klasyczny. Wycięcie i udekorowanie tarty gwiazdkami nadaje jej charakteru świątecznego.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
80g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
na nadzienie:
2000g jabłek szara reneta
1 łyżeczka cynamonu
150g rodzynek cesarskich
100g włoskich orzechów
2-3 łyżki drobnego cukru
dodatkowo:
50g zmielonych migdałów
Sposób wykonania:
1. Na blacie kuchennym siekamy masło z mąką, z solą i cukrem. Dodajemy resztę składników, ciasto wyrabiamy rękoma. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i prażymy w garnku. Dodajemy cukier, orzechy i rodzynki, studzimy.
3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki.
Tartę można posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz