Ciasto żurawinowe z kremem
Bardzo świąteczne ciasto:)
Dekoracja, którą dodałam jeszcze bardziej podkreśla charakter świąteczny wypieku. Do ciasta można dodać dowolne owoce: jagody, borówki, a nawet maliny. Nie wiem dlaczego, ale z żurawiną to ciasto jest ...mega świąteczne:))
Potrzebne składniki:
na ciasto:
220g mąki pszennej
200g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka esencji waniliowej
120ml gęstej śmietany
60ml mleka
300g świeżej żurawiny
na krem:
150ml śmietany 36%
200ml mleka
1 strąg wanilii
4 żółtka
85g cukru drobnego
40g mąki pszennej
150g sera mascarpone
na obłożenie ciasta:
150g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 łyżka płynnej glukozy
5 łyżek śmietany 36%
Użycie gotowego blatu z masy cukrowej bardzo ułatwia pracę. Ten blat, kupiony w niemieckim sklepie, jest w użyciu bardzo wygodny i niesamowicie smaczny (czego czasem nie można powiedzieć o innych masach cukrowych, szczególnie gotowych, ze sklepu). Bardzo go polecam.
Użycie gotowego blatu z masy cukrowej bardzo ułatwia pracę. Ten blat, kupiony w niemieckim sklepie, jest w użyciu bardzo wygodny i niesamowicie smaczny (czego czasem nie można powiedzieć o innych masach cukrowych, szczególnie gotowych, ze sklepu). Bardzo go polecam.
do dekoracji:
blat masy cukrowej
figurki czekoladowe
perełki
Sposób wykonania:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm).
2. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy po kolei jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy na przemian z mlekiem i śmietaną. Dodajemy wanilię. Na koniec wsypujemy żurawinę i lekko mieszamy. Pieczemy około 60 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Gotujemy mleko ze śmietanką i ziarenkami wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem ze śmietanką, energicznie mieszamy. Przelewamy do rondelka i chwilę jeszcze gotujemy, aby uzyskać konsystencję budyniu. Studzimy, a następnie miksujemy i dalej miksując dodajemy serek.
4. Ciasto kroimy na dwa krążki nasączamy likierem pomarańczowym, przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.
5. Miksujemy masło z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po kolei śmietankę i glukozę. Można dodać trochę soku z cytryny.
6. Ciasto smarujemy kremem maślanym z każdej strony. Nakładamy blat masy cukrowej i dekorację.
Figurki czekoladowe przykleiłam do masy cukrowej rozpuszczoną czekoladą. Możemy dodatkowo przystroić ciasto świeżą żurawiną. Żurawinę obtaczamy w białku, a następnie obtaczamy w drobnym cukrze.
ale fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuń