Ciasto makowe z bezą
Wielowarstwowy torcik mojego pomysłu. Coraz częściej zdarza mi się wypiekać własne kompozycje:) Torcik był przygotowany na damskie party, każda pani poprosiła o kawałek na wynos...po okrzykach w czasie jedzenia wnoszę, że ciasto bardzo wszystkim smakowało:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto makowe:
5 jajek
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g niebieskiego suchego maku
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
szczypta soli
na ciasto wiśniowe:
4 jajka
115g cukru pudru
105g mąki pszennej
1 opakowanie wiśniowego kisielu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli
na krem:
500g sera mascarpone
225ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
na bezę:
60g białka
100g cukru pudru
szczypta soli
dodatkowo:
200g czarnej czekolady
1 słoiczek wiśni z syropu
likier pomarańczowy
mały słoiczek nutelli
Sposób wykonania:
1. Robimy bezę, można dzień wcześniej. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Ubijamy białko z cukrem i solą. Pianę nanosimy na blachę, wyciskamy na kształt koła o średnicy tortownicy 20 cm. wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy bezy, aż ostygnie.
2. Wykonujemy biszkopt makowy. Białka ubijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek, wodę pomarańczową i na końcu wsypujemy mak i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut (test suchego patyczka).
3. Robimy drugi biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, miksujemy białka z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, dalej miksując oraz mąkę, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i kisiel.
Masę wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).
4. Serek i śmietanę, mocno schłodzone, miksujemy razem z cukrem. Kilka łyżek odkładamy i mieszamy z nutellą.
5. Obydwa biszkopty kroimy na blaty. Pierwszy kładziemy blat makowy, nasączamy likierem, kładziemy cienką warstwę kremu, przykrywamy blatem biszkoptu wiśniowego. Wykładamy połowę wiśni, przykrywamy grubą warstwą kremu i znowu dajemy wiśnie. Na to kładziemy cienką warstwę kremu i blat makowy. Wierzch smarujemy kremem z nutellą i przykrywamy bezą. Na wierzchu możemy ciasto posypać orzechami i migdałami. Ja lekko posmarowałam bezę białym kremem (żeby orzechy lepiej się trzymały) i posypałam płatkami migdałów i orzeszkami pistacjowymi.
Tort wkładamy do lodówki.
6. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Przycinamy odpowiednio folię transferową. Nanosimy na nią czekoladę, rozsmarowujemy. Folię przylepiamy czekoladą do ciasta, wkładamy do lodówki.
Folię możemy zdjąć bezpośrednio przed spożyciem ciasta.
Wygląd obłędnie smacznie. Jestem pod wrażeniem dekoracji z czekolady. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko:)
UsuńTobię też życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!
Ciasto wygląda oszałamiająco:) . Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuń