Cupcakes bombki
Ciastka, które do złudzenia przypominają bombki:)
Więcej zabawy niż pieczenia, ale efekt murowany. W dużej mierze sprawił to spożywczy brokat. Pamiętać jednak należy, żeby kupić brokat dobrej,sprawdzonej firmy i żeby miał jak najmniej składników E-jakiś tam...czyli po prostu, żeby rzeczywiście był jadalny. Życzę dobrej zabawy przy przygotowywaniu tych ciasteczek...bo zabawa gwarantowana:) ...może wspólnie z dziećmi?
Potrzebne składniki:
na ciasto:
245g masła
3 jajka
175g cukru pudru
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70ml mleka
1 strąg wanilii
na krem:
250g sera mascarpone
250g chałwy waniliowej
dodatkowo:
masa cukrowa
lukier królewski
brokat spożywczy
konfitura z moreli
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formy na muffiny i na kopuły.
2. Ze strąka wanilii wyjmujemy ziarenka. Ubijamy ręczną trzepaczką jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy mleko i mąkę z proszkiem, mieszamy. Masło topimy i dodajemy schłodzone do masy. Masę nalewamy do foremek, pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
3. Robimy krem. Chałwę rozdrabniamy w blenderze na całkiem miałko. Dodajemy do mascarpone, miksujemy.
4. W cupcakes wycinamy środki, nakładamy do środka krem, nakrywamy kopułami.
Podgrzewamy konfiturę, przecieramy przez sitko i gorącą smarujemy z wierzchu kopuły, które zostały umieszczone na cupcakes.
5. Wałkujemy masę cukrową, wycinamy z niej kółka i nalepiamy na kopuły. Za pomocą pędzelka nanosimy brokat.
6. Robimy lukier królewski tzn. miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier wkładamy do worka cukierniczego z wąską tylką i dekorujemy ciastka.
Z masy cukrowej formujemy wieszaczki do bombek. Dodatkowo użyłam tu złotego sznureczka, jest to jedyny niejadalny element w tych wypiekach.
7. Warto postarać się o odpowiednią ekspozycję tych ciastek, bardzo uatrakcyjni to ich wygląd.
Śliczne ☺
OdpowiedzUsuńale cudownie wyszło:)
OdpowiedzUsuń