Tort daktylowy
Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne. Do dekoracji użyłam czekoladek w kształcie kamyków - prezent z Dubaju od kuzynki:) Torcik przełożony jest kremem patissiere z serem mascarpone.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g daktyli
80g masła
80g cukru drobnego
30ml wody
1 łyżka miodu akacjowego
4 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g orzechów włoskich
50g płatkow migdałowych
na krem:
250g sera mascarpone
150ml śmietany 30%
30g cukru pudru
4 żółtka
250ml mleka
1 laska wanilii
50g cukru
30g mąki pszennej
30g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do rondelka wkładamy daktyle (bez pestek), miód, cukier, masło i wodę. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się, a daktyle rozmiękną. Masę blendujemy i studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z wanilią, dodajemy mąkę. Żółtka dodajemy partiami do masy daktylowej, mieszamy. Na koniec dodajemy migdały, posiekane orzechy i ubite białko.
Napełniamy tortownicę o średnicy 20 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut, potem ustawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (test suchego patyczka). Jeśli ciasto za mocno się przypala od góry, proponuję przykryć je arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto studzimy w formie.
3. Robimy krem. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Zalewamy mlekiem i całość gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Masę studzimy pod przykryciem z folii.
4. Miksujemy serek ze śmietaną i cukrem. Miksujemy masę budyniową, łączymy obydwie i dodajemy kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Całość jeszcze kilka chwil miksujemy, a potem odstawiamy do lodówki.
5. Ciasto kroimy na krążki (ciasto jest bardzo wilgotne, nie ma potrzeby nasączać go), przekładamy kremem, dekorujemy.
5. Ciasto kroimy na krążki (ciasto jest bardzo wilgotne, nie ma potrzeby nasączać go), przekładamy kremem, dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz