Charlotta z malinami
Wspaniały deser autorstwa cukiernika Emmanuela Ryon z programu telewizyjnego Christophe Michalak ze stacji France2. Chcę zwrócić uwagę na zapach tego deseru: aromat wanilii miesza się z aromatem bobu tonka i malinami. Całość stanowi wymyślny, acz nieskomplikowany, deser z wrażeniami wizualnymi, zapachowymi i oczywiście smakowymi:) ... francuski rarytas!
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
100g żółtek (5 jajek)
85g cukru pudru
150g białek (5 jajek)
35g cukru pudru
szczypta soli
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka cukru z wanilią
na krem:
150ml mleka
75ml śmietany 30%
50g jajek (1 całe jajko)
45g cukru pudru
3g mąki pszennej
15g skrobi kukurydzianej
10g masła
1 strąg wanilii
1 bób tonka
350g bitej śmietany
350g bitej śmietany
na syrop:
100g puree z malin
30ml wody
30g cukru
dodatkowo:
maliny
orzechy pistacjowe
Sposób wykonania:
1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i 35g cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z 85g cukru i cukrem z wanilią. Przesiewamy mąki. Łączymy wszystkie składniki. Masę nakładamy do worka cukierniczego. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy 16 cm, nakładamy za pomocą worka ciasto na dno formy. Pieczemy około 10 minut. Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy paski o długości 14 cm.
2. Robimy krem. Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, wsypujemy ziarenka wanilii i starty bób tonka (zapach niesamowity!).
Zagotowujemy. Miksujemy jajko z cukrem, dodajemy skrobię i mąkę, mieszamy. Łączymy w rondelku wszystkie składniki, jeszcze chwilę gotujemy, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Studzimy. Po przestudzeniu miksujemy i dodajemy, mieszając delikatnie, bitą śmietanę.
3. Do rondelka wkładamy wszystkie składniki na syrop, gotujemy, a następnie zestawiamy i studzimy.
4. Dno charlotty smarujemy syropem, układamy maliny, kładziemy 2/3 kremu.
Na to kładziemy drugi krążek biszkoptu, smarujemy syropem, nakładamy maliny i pozostały krem. Dekorujemy malinami i orzechami pistacjowymi. Do dekoracji można dodać listki mięty.
Jaki delikatny deser. Na pewno smakuje wybornie. Bób tonka bardzo mmie zaintrygował,
OdpowiedzUsuń