Deser z kremem angielskim
Bardzo lekki, przyjemny deser. Latem możemy użyć owoce sezonowe, zimą z puszki lub owoce tropikalne: ananasy, banany, kiwi i td.
Potrzebne składniki:
2 strąki wanilii
1 bób tonka
150ml mleka
200ml śmietany 30%
4 żółtka
85g cukru pudru
400ml bitej śmietany
ewentualnie:
4-5 listków żelatyny
dodatkowo:
owoce świeże lub z puszki
puree malinowe
Sposób wykonania:
1. Dwa strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka. Bób tonka ścieramy na tarce.Wkładamy do rondelka, dodajemy mleko i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy.
2. Ubijamy żółtka z cukrem, zalewamy mlekiem. Przelewamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu, do temperatury 83 stopnie. Przy wyższej temperaturze krem może się zważyć. Krem przecedzamy do miski. Studzimy.
3. Ostudzony krem mieszamy z bitą śmietaną. Do naczynek wkładamy na dno pokrojone owoce, na to kładziemy krem. Dekorujemy według swojej wyobraźni:)
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz