20.07.2018

JAGODZIANKI DROŻDŻOWE

Jagodzianki drożdżowe

650


  To jest trzeci przepis na jagodzianki, na mojej stronie. Tym razem robiłam je z pomocą maszyny do wypieku chleba. Jeśli ktoś ma taką maszynę, przepis może się przydać. Jagodzianki wyszły znakomite :)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
360g mąki pszennej
60g masła
150g mleka
80g cukru drobnego
1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

do nadzienia:
400g czarnych jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

na polewę:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka mleka

żółtko do posmarowania ciasta

Sposób wykonania:

1. Mleko lekko podgrzewamy, zalewamy drożdże, mieszamy. Masło topimy, jajko i żółtko roztrzepujemy ręczną trzepaczką. Wszystkie składniki wkładamy do maszyny, nastawiamy program do wyrabiania ciasta drożdżowego. W mojej maszynie trwa to półtorej godziny.
2. Przygotowujemy stół, posypujemy go mąką. Jagody myjemy, osuszamy, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrabiamy chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formujemy małe okrągłe placki, nakładamy jagody, zalepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. 
3. Rozcieramy cukier z mlekiem, smarujemy jagodzianki.

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz