7.07.2018

DESER WANILIOWO-KAKAOWY

Deser waniliowo - kakaowy

650

  Deser możemy podawać lekko zmrożony. Wystarczy, jeśli po wyjęciu formy z zamrażalnika, zaczniemy go dekorować kakaowym kremem i nakładać dekorację, a po tej chwili będzie gotowy do podania. 

Potrzebne składniki:

na ciasto:
2 jajka
40g cukru pudru
60g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

na mus:
100g białej czekolady
40g śmietany 30%
100g bitej śmietany

na krem:
125g sera śmietankowego typu philadelphia
200g zimnej śmietany 30%
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka cukru pudru (lub według uznania)

na dekorację:
50g białej czekolady


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy białka z solą i połową cukru, w drugiej misce miksujemy żółtka z wanilią i pozostałym cukrem. Masy delikatnie mieszając szpatułką, łączymy, dodajemy mąkę. Pieczemy na blasze około 12-15 minut (test suchego patyczka). Przycinamy ciasto do wymiarów foremek. 
2. Czekoladę rozdrabniamy. Śmietanę gotujemy, zalewamy czekoladę, mieszamy. Studzimy i łączymy z bitą śmietaną. Wlewamy masę do foremek, nakładamy kawałki wyciętego ciasta i wkładamy do zamrażalnika. 
3. Przygotowujemy krem. Serek mieszamy z kakao i cukrem. Śmietanę ubijamy. Delikatnie masy mieszamy. Wkładamy krem do worka cukierniczego zakończonego tylką. 
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Wkładamy końcówkę noża do czekolady i odbijamy na foli kształt ptasiego pióra, odstawiamy do zastygnięcia. 
4. Wyjmujemy ciastka z zamrażalnika, dekorujemy kremem, czekoladą, miętą i owocami.

650

650

650

650



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz