Deser waniliowo - kakaowy
Deser możemy podawać lekko zmrożony. Wystarczy, jeśli po wyjęciu formy z zamrażalnika, zaczniemy go dekorować kakaowym kremem i nakładać dekorację, a po tej chwili będzie gotowy do podania.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 jajka
40g cukru pudru
60g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
na mus:
100g białej czekolady
40g śmietany 30%
100g bitej śmietany
na krem:
125g sera śmietankowego typu philadelphia
200g zimnej śmietany 30%
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka cukru pudru (lub według uznania)
na dekorację:
50g białej czekolady
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy białka z solą i połową cukru, w drugiej misce miksujemy żółtka z wanilią i pozostałym cukrem. Masy delikatnie mieszając szpatułką, łączymy, dodajemy mąkę. Pieczemy na blasze około 12-15 minut (test suchego patyczka). Przycinamy ciasto do wymiarów foremek.
2. Czekoladę rozdrabniamy. Śmietanę gotujemy, zalewamy czekoladę, mieszamy. Studzimy i łączymy z bitą śmietaną. Wlewamy masę do foremek, nakładamy kawałki wyciętego ciasta i wkładamy do zamrażalnika.
3. Przygotowujemy krem. Serek mieszamy z kakao i cukrem. Śmietanę ubijamy. Delikatnie masy mieszamy. Wkładamy krem do worka cukierniczego zakończonego tylką.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Wkładamy końcówkę noża do czekolady i odbijamy na foli kształt ptasiego pióra, odstawiamy do zastygnięcia.
4. Wyjmujemy ciastka z zamrażalnika, dekorujemy kremem, czekoladą, miętą i owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz