Buchty z makiem i z nasturcjowym masłem
Czasem mam ochotę na proste i smaczne ciasto,bez kremów, pianek, czekolady i tych wszystkich wykwintnych smaków. Całkowita prostota :) Te kryteria spełnia ciasto drożdżowe. Czy jest ktoś, kto nie jadł ciasta drożdżowego?Przepis stary jak świat :)
Potrzebne składniki:
500g mąki pszennej
7g drożdży instant
50g cukru
300ml mleka
50g roztopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki suchego maku
kilka sztuk moreli lub powidła morelowe
dodatkowo: 100g masła o temperaturze pokojowej
kilka kwiatów i liści nasturcji
Sposób wykonania:
1.Podgrzewamy lekko mleko. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, skórkę z pomarańczy, dodajemy roztrzepane jajka, roztopione masło, wodę pomarańczową i wyrabiamy energicznie ciasto drożdżowe.
3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie kroimy drobno kwiaty i liście nasturcji, mieszamy z masłem dodając szczyptę soli. Masło układamy na kawałku foli spożywczej, zawijamy w rulon i kładziemy do lodówki.
4. Morele kroimy na kawałki, lekko rozgniatamy ( można dodać łyżeczkę cukru brązowego, ale niekoniecznie).
5. Ciasto wykładamy na kuchenny blat, rozwałkujemy i wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy morele (można użyć innych owoców), zawijamy jak bułeczki i układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto znowu odstawiamy do wyrośnięcia ( ja zawsze wstawiam do piekarnika nastawionego na około 50 stopni).
Jak bułeczki ładnie urosną smarujemy po wierzchu rozbełtanym żółtkiem z jedną łyżką wody, posypujemy makiem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po 20 minutach pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli zauważymy, że od góry za mocno się zrumieniło.
7. Po upieczeniu lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy z krążkami masła nasturcjowego.
Ciasta nie kroimy tylko odrywamy każdą część, która tworzy bułeczkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz