9.01.2019

MUSY JABŁUSZKA

Musy jabłuszka

650

  Od dawna kusiło mnie zrobienie takiego deseru. Do niego trzeba jednak specjalne formy w kształcie jabłek. Taką właśnie formę dostałam od Mikołaja :)). Dostałam też zestaw lamp ze specjalnym namiotem, do robienia zdjęć bezcieniowych. Teraz zdjęcia moich ciast będą bardziej profesjonalne :)) To wszystko z myślą o moich czytelnikach bloga. Pozdrawiam Was serdecznie!

650


650


Potrzebne składniki:

na spody biszkoptowe:
30g mąki migdałowej
30g cukru pudru (A)
12g mąki pszennej
20g mleka
80g białka
12g cukru pudru (B)

na mus jabłkowy:
250g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
60g wody
20g cukru pudru
5g mąki ziemniaczanej

na mus waniliowy:
150g śmietany 30%
150g białej czekolady
4g żelatyny w płatkach
300g zimnej śmietany ubitej

na glazurę:
50g wody
100g cukru
100g glukozy w płynie
65g mleka skondensowanego
6g żelatyny w płatkach
barwnik

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy mąkę migdałową, pszenną i cukier. Dodajemy mleko, mieszamy. Ubijamy białko z cukrem (B). Delikatnie mieszamy masy. Wlewamy do formy 25x25cm. Pieczemy około 10 minut (test suchego patyczka). Wycinamy krążki o średnicy wylotu foremek. 
2. Robimy mus z jabłek. 175g jabłek, 50g wody i 20g cukru wkładamy do rondelka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. Mieszamy mąkę z 10g wody, dodajemy do musu, podgrzewamy mieszając. Dodajemy pozostałe jabłka bardzo drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny. Mus wkładamy do foremek półkul o średnicy 3,5 cm. Wkładamy do zamrażalnika. Ja dodatkowo miałam mus z mango (zostało mi z poprzednich wypieków) więc też go wykorzystałam.
 3. Rozdrabniamy białą czekoladę na mus. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Zagotowujemy 150g śmietany z wanilią, dodajemy odciśniętą żelatynę, miksturę mieszamy i zalewamy nią czekoladę, mieszamy. Po przestygnieciu dodajemy do niej bitą śmietanę. 

650

650

4. Napełniamy foremki do połowy musem waniliowym. półkule z musu składamy w kule i wkładamy do foremek, zalewamy musem waniliowym do pełna. Na wierzchu kładziemy krążek biszkoptu. Wkładamy do zamrażarki. 

650

5. Robimy glazurę. Wodę, cukier i glukozę gotujemy do 103 stopni. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Czekoladę rozdrabniamy. Wszystko łączymy (żelatynę oczywiście odciskamy z wody) i mieszamy. Dodajemy barwnik. Możemy zrobić czerwone lub zielone jabłuszka. Gdy glazura osiągnie temperaturę 32 stopnie, polewamy jabłuszka. 

650

Ja zrobiłam zielone jabłuszka w glazurze, a czerwone w sprayu welwet. Ogonki zrobiłam z czekolady.

650

650

650


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Rajskie jabłuszka :) i jakie fajne gadżety do fotografowania :)

    OdpowiedzUsuń