9.11.2018

TARTALETKI KOKOSOWE

Tartaletki kokosowe

650

  Kolejny przepis cukiernika włoskiego pochodzenia Ettore Cioccia i kolejny sukces. Wyśmienite tartaletki, delikatny, muślinowy krem i bardzo chrupiące ciasteczka.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
120g masła
240g mąki pszennej krupczatki
94g cukru pudru
35g mączki migdałowej
2 jajka
skórka otarta z cytryny

na nadzienie:
375g mleka pełnego
135g mleka kokosowego
3 żółtka
100g cukru
30g mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1/2 bobu tonka

na krem:
55g śmietany 30%
80g czekolady karmelowej
135g zimnej śmietany 30%

dodatkowo:
wiórki kokosowe
15g masła kakaowego
20g białej czekolady


Sposób wykonania:

1. Podgrzewamy 55g śmietany, czekoladę rozpuszczamy, zalewamy śmietaną, dodajemy zimną śmietanę i odstawiamy na około 5 godzin do lodówki.  
2. Mieszamy masło z mąką, cukrem, solią i mączką, dodajemy jajka i skórkę. Ciasto wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wypełniamy ciastem foremki na tartaletki. Pieczemy do zrumienienia. Z ciasta, które nam zostało wykrawamy krążki do dekoracji. Pieczemy około 10 minut.

650

3. Robimy nadzienie. Mleko gotujemy z wanilią i startym bobem tonka, żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę. Żółtka zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy masę, aż będzie miała konsystencję budyniu. 
4. Rozpuszczamy masło kakaowe z czekoladą, smarujemy wnętrze tartaletek i brzegi. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ciastka napełniamy nadzieniem. 

650

650

5. Ubijamy śmietanę z czekoladą karmelową, napełniamy worek cukierniczy, dekorujemy ciastka. Kółeczka posypujemy złotym barwnikiem, dekorujemy tartaletki.

650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz