Torcik pistacjowy z dekoracją kwiatową
Torcik za sprawą zielonych pistacji pochodzących z Iranu jest fenomenalny. Swoje ciasto nasączyłam obficie likierem pomarańczowym, wszyscy zajadali się, oblizując łyżeczki :))

Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
20g mączki pistacjowej z zielonych pistacji
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
na krem:
125g wody
150g cukru granulowanego
3 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka brandy
100g posiekanych zielonych pistacji
na krem do dekoracji:
200g masła w temperaturze pokojowej
200g mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej
1 łyżka wanilii
barwniki spożywcze
do nasączenia likier pomarańczowy lub migdałowy

Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18cm. Miksujemy białko z połową cukru i osobno miksujemy żółtko z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Z wody i cukru gotujemy syrop do 115 stopni. Żółtka ubijamy, dodajemy syrop i dalej ubijamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masło miksujemy, dodajemy partiami żółtka i pozostałe składniki.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy, przekładamy kremem.
4. Masło ubijamy z mlekiem, dodajemy wanilię. Masę dzielimy na porcje i dodajemy barwniki, dekorujemy.

4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
20g mączki pistacjowej z zielonych pistacji
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
na krem:
125g wody
150g cukru granulowanego
3 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka brandy
100g posiekanych zielonych pistacji
na krem do dekoracji:
200g masła w temperaturze pokojowej
200g mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej
1 łyżka wanilii
barwniki spożywcze
do nasączenia likier pomarańczowy lub migdałowy
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18cm. Miksujemy białko z połową cukru i osobno miksujemy żółtko z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Z wody i cukru gotujemy syrop do 115 stopni. Żółtka ubijamy, dodajemy syrop i dalej ubijamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masło miksujemy, dodajemy partiami żółtka i pozostałe składniki.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy, przekładamy kremem.
4. Masło ubijamy z mlekiem, dodajemy wanilię. Masę dzielimy na porcje i dodajemy barwniki, dekorujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz