31.03.2017

CUPCAKES Z MAGNOLIA BAKERY

Cupcakes z Magnolia Bakery



  Dziś wpis bardzo nietypowy. Ponieważ jestem w Nowym Jorku nie oparłam się pokusie, żeby pójść do słynnej Magnolia Bakery. To tutaj powstał pierwszy w świecie przepis na babeczkę cupcake. Pierwsza cukiernia Magnolia Bakery powstała w 1996 roku przy 401 Bleecker Street na Manhattanie, dziś  jest to sieć cukierni.



  W 1999rku właściciele, Jennifer Appel i Allysa Torey, opublikowali książkę z przepisami na cupcakes pod tytułem "The Magnolia Bakery Cookbook". Babeczki rozsławiło wiele filmów, między innym filmy "Sex and the City", "Lazy Sunday", "Prime" oraz "Diabeł ubiera się u Prady", w którym postać Andy mówi w pewnym momencie, że musi dostać się do piekarni, aby wybrać coś dla swojego chłopaka. 
  Jak twierdzą właściciele piekarni, ich ambicją jest otwieranie trzech nowych cukierni rocznie. Poza Nowym Jorkiem mają punkty także w Chicago i Los Angeles.
Obecnie Magnolia Bakery rozrosła się także poza USA. Piekarnie znajdują się w Dubaju, Kuwejcie, Abu Dhabi, Moskwie, Tokio, Meksyku i Korei.
Można powiedzieć, że cupcakes mają swoich zwolenników na całym świecie:)
  Na moim blogu do tej pory znalazło się mnóstwo przepisów na te babeczki. 
Podstawowy przepis to babeczki waniliowe i czekoladowe i do tego przeróżne kremy. 
Oczywiście spróbowałam różnych smaków cupcakes z Magnolia Bakery.



 Ich cechą charakterystyczną jest krem maślany buttercream, niewiarygodnie ... słodki:)
Najbardziej smakowała mi babeczka z prażonym kokosem i  z bezą. 






Babeczka waniliowa z nadzieniem z mango, z kremem bezowym, posypana prażonym kokosem.


Czekoladowa babeczka z kremem czekoladowym. 

Poniżej podaję kilka linków do moich cupcakes. 

Cupcakes czekoladowe:
http://sweetorangeblog.blogspot.ch/search/label/CUPCAKES%20CHOCO%20CUPS%20CZEKOLADOWE

Cupcakes kawowe:

Cupcakes karmelowe:

KOKTAJL POŁUDNIOWY

Koktajl południowy



  Koktajl z owocami południowymi i ziołami, z dodatkiem świeżego imbiru i syropu klonowego.

Potrzebne składniki:

1 banan
1 kiwi
garść liści bazylii
imbir
syrop klonowy

dodatkowo;
białko
posypka cukrowa

Sposób wykonania:

1. Do miski wkładamy bazylię, banan, kiwi, imbir starty na tarce i syrop klonowy (ilość według uznania).



 Wszystko blendujemy. Wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy, aby koktajl był bardzo zimny, przed blendowaniem wkładamy banan do zamrażalnika na około godzinę. 
2. Brzeg naczynia w którym będziemy podawać koktajl zanurzamy w białku, a następnie w posypce. Odstawiamy do zaschnięcia.



3. Naczynie napełniamy koktajlem, dekorujemy. 







Smacznego!



30.03.2017

TORT DAKTYLOWY

Tort daktylowy



  Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne. Do dekoracji użyłam czekoladek w kształcie kamyków - prezent z Dubaju od kuzynki:) Torcik przełożony jest kremem patissiere z serem mascarpone. 




Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g daktyli
80g masła
80g cukru drobnego
30ml wody
1 łyżka miodu akacjowego
4 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g orzechów włoskich
50g płatkow migdałowych

na krem:
250g sera mascarpone
150ml śmietany 30%
30g cukru pudru
4 żółtka
250ml mleka
1 laska wanilii
50g cukru
30g mąki pszennej
30g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do rondelka wkładamy daktyle (bez pestek), miód, cukier, masło i wodę. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się, a daktyle rozmiękną. Masę blendujemy i studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z wanilią, dodajemy mąkę. Żółtka dodajemy partiami do masy daktylowej, mieszamy. Na koniec dodajemy migdały, posiekane orzechy i ubite białko. 
Napełniamy tortownicę o średnicy 20 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut, potem ustawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (test suchego patyczka). Jeśli ciasto za mocno się przypala od góry, proponuję przykryć je arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto studzimy w formie.
3. Robimy krem. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Zalewamy mlekiem i całość gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Masę studzimy pod przykryciem z folii. 
4. Miksujemy serek ze śmietaną i cukrem. Miksujemy masę budyniową, łączymy obydwie i dodajemy kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Całość jeszcze kilka chwil miksujemy, a potem odstawiamy do lodówki. 
5. Ciasto kroimy na krążki (ciasto jest bardzo wilgotne, nie ma potrzeby nasączać go), przekładamy kremem, dekorujemy. 



Ja do dekoracji użyłam ciekawych czekoladek w kształcie kamyków, prezent z Dubaju od kuzynki :)



Dodatkowo upiekłam bezy w kształcie rurek. 









Smacznego!





24.03.2017

DESER MUS CZEKOLADOWY Z POLEWĄ

Deser - mus czekoladowy z polewą



  Typowy deser z nowoczesnej cukierni lub restauracji. Prawie wszyscy, w różnych wersjach, mają go w swoim menu.
Deser jest lekki, a wygląda elegancko dzięki lustrzanej polewie.




Potrzebne składniki:

na ciasto:
30g masła
30g kakao
60ml wody
60ml zaparzonej kawy
80g cukru
1 jajko
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na mus:
3 żółtka
60g cukru drobnego
40ml wody
200g gorzkiej czekolady
150ml śmietany 30%
250-300 ml śmietany ubitej

na polewę:
210g drobnego cukru
75ml wody
70g kakao
150ml śmietany 30%
4 płatki żelatyny




Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do rondelka wkładamy masło, kakao, wlewamy wodę i kawę, podgrzewamy, energicznie mieszając. Studzimy.
2. Miksujemy jajko z cukrem i łączymy wszystkie składniki. 
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut. Studzimy i następnie wykrawamy koło o średnicy foremek do musu.
3. Podgrzewamy 150ml śmietany, zalewamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy syrop z cukru i wody, miksujemy żółtka, zaparzamy syropem, miksujemy do wystudzenia. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Gdy mikstura osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ubitą śmietanę (w trzech etapach). Musem napełniamy foremki, na wierzch kładziemy krążki ciasta i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
4. Robimy polewę. Gotujemy syrop, namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Do syropu dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy. Rondelek zestawiamy z ognia, masę blendujemy i przecedzamy przez sitko. 



5. Wyjmujemy musy z zamrażalnika i polewamy przestudzoną polewą. Dekorujemy, na przykład wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów. 








Smacznego!



20.03.2017

KOKTAJL DYNIOWY

Koktajl dyniowy



  Moje nowe hobby to robienie koktajli, owocowych i warzywnych. Ten jest pierwszy na moim blogu, ale przekonacie się sami, że za chwilę będzie ich tu pełno:)

Potrzebne składniki:

700g puree z dyni
1 banan
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu

dodatkowo:
pestki dyni
kilka łyżek gęstego jogurtu



Sposób wykonania:

1. Dynię kroimy na duże kawałki, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Łyżką wybieramy miąższ, blendujemy. Studzimy. Banana obieramy, kroimy i wkładamy do zamrażalnika.
2. Wszystkie składniki miksujemy, przekładamy do szklanek. Na wierzchu kładziemy łyżkę jogurtu, posypujemy pestkami dyni. 



Smacznego!


DESER Z KREMEM ANGIELSKIM

Deser z kremem angielskim



  Bardzo lekki, przyjemny deser. Latem możemy użyć owoce sezonowe, zimą z puszki lub owoce tropikalne: ananasy, banany, kiwi i td.



Potrzebne składniki:

2 strąki wanilii
1 bób tonka
150ml mleka 
200ml śmietany 30%
4 żółtka
85g cukru pudru
400ml bitej śmietany

ewentualnie:
4-5 listków żelatyny

dodatkowo:
owoce świeże lub z puszki
puree malinowe

Sposób wykonania:

1. Dwa strąki wanilii kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy ziarenka. Bób tonka ścieramy na tarce.Wkładamy do rondelka, dodajemy mleko i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy.
2. Ubijamy żółtka z cukrem, zalewamy mlekiem. Przelewamy do rondelka, gotujemy na średnim ogniu, do temperatury 83 stopnie. Przy wyższej temperaturze krem może się zważyć. Krem przecedzamy do miski. Studzimy.
3. Ostudzony krem mieszamy z bitą śmietaną. Do naczynek wkładamy na dno pokrojone owoce, na to kładziemy krem. Dekorujemy według swojej wyobraźni:)




Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


18.03.2017

CHARLOTTA Z MALINAMI

Charlotta z malinami



  Wspaniały deser autorstwa cukiernika Emmanuela Ryon z programu telewizyjnego Christophe Michalak ze stacji France2. Chcę zwrócić uwagę na zapach tego deseru: aromat wanilii miesza się z aromatem bobu tonka i malinami. Całość stanowi wymyślny, acz nieskomplikowany,  deser z wrażeniami wizualnymi, zapachowymi i oczywiście smakowymi:) ... francuski rarytas!



Potrzebne składniki:

na ciasto:
100g żółtek (5 jajek)
85g cukru pudru
150g białek (5 jajek)
35g cukru pudru
szczypta soli
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią 

na krem:
150ml mleka
75ml śmietany 30%
50g jajek (1 całe jajko)
45g cukru pudru
3g mąki pszennej
15g skrobi kukurydzianej
10g masła
1 strąg wanilii
1 bób tonka
350g bitej śmietany

na syrop:
100g puree z malin
30ml wody
30g cukru

dodatkowo:
maliny
orzechy pistacjowe

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i 35g cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z 85g cukru i cukrem z wanilią. Przesiewamy mąki. Łączymy wszystkie składniki. Masę nakładamy do worka cukierniczego. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy 16 cm, nakładamy za pomocą worka ciasto na dno formy. Pieczemy około 10 minut. Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy paski o długości 14 cm. 




Pieczemy też około 10 minut. Cały rząd pasków kroimy na pół i wykładamy bok tortownicy o średnicy 18 cm. 





Na dno kładziemy jeden ze spodów - krążek biszkoptu.



2. Robimy krem. Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, wsypujemy ziarenka wanilii i starty bób tonka (zapach niesamowity!). 




Zagotowujemy. Miksujemy jajko z cukrem, dodajemy skrobię i mąkę, mieszamy. Łączymy w rondelku wszystkie składniki, jeszcze chwilę gotujemy, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Studzimy. Po przestudzeniu miksujemy i dodajemy, mieszając delikatnie, bitą śmietanę. 
3. Do rondelka wkładamy wszystkie składniki na syrop, gotujemy, a następnie zestawiamy i studzimy. 
4. Dno charlotty smarujemy syropem, układamy maliny, kładziemy 2/3 kremu. 




Na to kładziemy drugi krążek biszkoptu, smarujemy syropem, nakładamy maliny i pozostały krem. Dekorujemy malinami i orzechami pistacjowymi. Do dekoracji można dodać listki mięty.










Smacznego!