27.03.2015

TORT "PTASIE GNIAZDO"

Tort "Ptasie Gniazdo"


Pyszne ciasto z kawowym kremem. Dekoracja wielkanocno-wiosenna. Przepis na krem kawowy na podstawie przepisu francuskiego cukiernika Pierre Herme.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
60ml śmietany 36%
20g kawy rozpuszczalnej
2 jajka
2 żółtka
140g cukru kryształ
50ml wody

na poncz:
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
kilka łyżek likieru cytrynowego

do dekoracji:
czekoladowe jajeczka


Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z solą i 40g cukru. Miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i ekstraktem. Łączymy delikatnie białka z żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy około 30-40 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Robimy krem. Masło miksujemy do białości. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce śmietany. Miksujemy jajka z żółtkami, w tym czasie nastawiamy syrop z cukru i wody. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni, wlewamy go stróżką do miksowanych jajek. Miksujemy cały czas, aż mikstura osiągnie maksimum 30 stopni lub mniej. Łączymy z masłem, miksujemy masło i dodajemy po łyżce jajecznej mikstury. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody (lub trochę więcej, aż do rozpuszczenia), dalej miksując dodajemy kawę do uzyskania gładkiego kremu.
3. Biszkopt kroimy na blaty, z ostatniego blatu wycinamy środek. Nasączamy ponczem.


4. Ciasto przekładamy kremem. Na górze kładziemy blat z wykrojonym środkiem. Całe ciasto smarujemy kremem. 




Resztę kremu nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką prostą, okrągłą. Dekorujemy ciasto imitując gałązki w gnieździe. 


Na koniec układamy czekoladowe jajeczka.









Smacznego!


21.03.2015

TRUSKAWKI W MARCEPANIE

Truskawki w marcepanie


Marcepanowe róże z truskawkami w czekoladzie mogą być samodzielnym deserem lub piękną dekoracją do ciast i tortów. 
Zazwyczaj do dekoracji tortów używa się trwałej masy cukrowej, jednak jest ona niezbyt smaczna, w czasie konsumpcji często odkładana na bok talerza. Masa marcepanowa trudniej się formułuje, ale za to jest dużo smaczniejsza. Róże z masy marcepanowej, smacznej czekolady i aromatycznych, orzeźwiających truskawek są bardzo apetyczne.

Potrzebne składniki:
(ilość według uznania)

truskawki
czekolada
czerwona masa marcepanowa





Sposób wykonania:

1. Truskawki myjemy i osuszamy, wykrawamy szypułki i odkładamy je na bok (będą potrzebne).
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą truskawkę nabijamy na patyczek, zanurzamy w czekoladzie.


3. Masę marcepanową dzielimy na małe kawałki.


 Każdy kawałek umieszczamy między dwa kawałki folii i rozpłaszczamy palcami formułując płatek. 


Na każdą truskawkę potrzebujemy przynajmniej 10 płatków.
4. Płatki z marcepana przylepiamy do truskawki starając się uzyskać kształt róży.


Odłożone szypułki nabijamy od dołu na patyczek i przylepiamy do nasady róży.


W przekroju wyraźne są warstwy słodkiego marcepana, czekolady mlecznej lub gorzkiej (w zależności jakiej użyliśmy)  oraz soczystej truskawki.


Smacznego!


16.03.2015

CUPCAKES WIELKANOCNE

Cupcakes wielkanocne


Ciasto na cupcakes z przepisu Nigelli Lawson jest bardzo puszyste i zarazem wilgotne. Piwo Guinness jest specyficzne, nie można go w tym przepisie zastąpić innym. Polecam też to zestawienie ciasta ze słonawym serkiem philadelphia, świetnie komponują się smakowo.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
250ml piwa Guinness
250g masła w temperaturze pokojowej
75g gorzkiego kakao
400g cukru drobnego
150ml kwaśnej śmietany
2 jajka
275g mąki pszennej
2 łyżeczki sody

na krem:
300g serka philadelphia
150g cukru pudru
125g śmietany 30%


Sposób wykonania:

1. Piwo i masło podgrzewamy razem w rondelku. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Po otrzymaniu gładkiej mikstury zestawiamy, dodajemy cukier i mieszamy.
2. Mieszamy jajka ze śmietaną. Łączymy z przestudzoną miksturą. Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy. 
3. Masą napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 30 minut (test suchego patyczka).


4. Robimy krem. Ubijamy śmietanę. Serek mieszamy z cukrem, dodajemy śmietanę delikatnie mieszając.
Kremem dekorujemy cupcakes.



Smacznego!


5.03.2015

CUPCAKES Z KREMEM PISTACJOWYM

Cupcakes z kremem pistacjowym


Kolejny raz zrobiłam mini cupcakes. Fantastyczne ciasto z dodatkiem masy migdałowej sprawia, że ciasto jest wilgotne, chociaż zwarte. Krem jest aromatyczny za sprawą orzechów pistacjowych. Polecam :)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
200g masła w temperaturze pokojowej
200g masy marcepanowej
20g cukru pudru
3 jajka
35g mąki pszennej
1 łyżeczka esencji migdałowej

na krem:
250g orzeszków pistacjowych
150g białej czekolady
50g masła
3 łyżki mleka w proszku
150g serka mascarpone



Sposób wykonania:

1. Masło, masę marcepanową i cukier miksujemy. Do gładkiej masy dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodajemy mąkę i esencję. Masę nakładamy do foremek. 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut (test suchego patyczka). Studzimy.




2. Orzechy pistacjowe mielimy na miazgę. Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej, dodajemy miazgę orzechową, mieszamy. Dodajemy mleko w proszku dalej mieszając, na końcu dodajemy serek.
3. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. 



Smacznego!


2.03.2015

CIASTO BLACK FOREST

Ciasto Black Forest


Ciasto pod tą nazwą znane jest chyba na całym świecie. Wywodzi się z Niemiec, jako ciasto szwarcwaldzkie i jest szeroko znane praktycznie pod tą samą postacią w innych rejonach świata. Ciasto zawsze składa się z czekoladowych blatów, kremu z bitą śmietaną i wiśniami.


Potrzebne składniki:

na ciasto:
200g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek wody
200g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220g mąki pszennej
150g włoskich orzechów

na krem:
250g serka mascarpone
250g śmietany 30%
150g cukru pudru (lub według swojego uznania)
puszka wiśniowej frużeliny

na poncz:
100ml likieru wiśniowego
kilka łyżek wody

do dekoracji:
500g śmietany 30%
kilka łyżek cukru pudru
6 płatków żelatyny
wiśnie z syropu
posypka czekoladowa



Sposób wykonania:

1. Do rondelka wkładamy masło, kakao, cukier i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, następnie zestawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, energicznie mieszając, potem mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 18 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut (test suchego patyczka).
2. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy. Delikatnie mieszamy serek ze śmietaną.
3. Ciasto kroimy na wiele krążków. 


U mnie wyszło 6 krążków.


Nasączamy ciasto likierem z dodatkiem wody. Na każdy krążek kładziemy krem i porcję frużeliny. 


Odkładamy do lodówki.
4. Ubijamy śmietanę z cukrem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, kiedy całkowicie namięknie, podgrzewamy, aż się rozpuści. Po przestudzeniu wlewamy do śmietany, energicznie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, obkładamy cienką warstwą tężejącej śmietany.


Śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
 fantazyjnie boki.


Górę ciasta dekorujemy wiśniami z syropu i posypką czekoladową.



Jest to bardzo smaczny, nasączony torcik, z delikatnym kremem i pysznymi wiśniami.



Smacznego!