17.08.2014

DESER - DYSKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Deser - dyski czekoladowe z kremem czekoladowym



Świetny deser, który można przygotować kilka dni wcześniej i zmontować przed podaniem. Elegancki wygląd i fantastyczny smak zadowolą najbardziej wyrafinowanych smakoszy, a szczególnie czekoladoholików :) Aksamitny krem czekoladowy z cienkimi płatami kruchej czekolady rozpływają się w ustach.
Przepis Carla Bardi, utalentowanej i sławnej cukierniczki z Toskanii.

Potrzebne składniki:

200g czekolady lub gotowe cienkie płaty czekolady

na krem:
75g gorzkiej czekolady
3 żółtka
250ml mleka
75g cukru pudru
25g mąki pszennej
szczypta soli



Sposób wykonania:

1. Czekoladę rozpuszamy w kąpieli wodnej. Następnie  wylewamy ją na arkusz papieru do pieczenia lub specjalną sztywną folię. Rozprowadzamy szpatułką na bardzo cienką warstwę.  Czekamy chwilę, aż czekolada lekko stężeje, ale jeszcze nie będzie krucha. Wycinamy foremką prostokąt. Jeśli mamy sztywną folię, wystarczy wyciąć z niej odpowiednie prostokąty i nanieść czekoladę. Folię przenieść na czysty blat i poczekać, aż stwardnieje.
2. Robimy krem. Czekoladę rozdrabniamy i wkładamy do miski. Żółtka ubijamy z połową ilości cukru i szczyptą soli. Dodajemy mąkę i dalej ubijamy. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy żółtka, następnie powstałą miksturę dalej podgrzewamy, przez około dwie minuty. Masę wylewamy na czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
3. Krem czekoladowy nakładamy do rękawa cukierniczego i ruchem zygzakowatym wyciskamy na pierwszy dysk z czekolady. 


Na to nakładamy drugi dysk i znowu dekorujemy kremem.


Nakładamy trzeci dysk i robimy dekorację na wierzchu. Dekorujemy dowolnymi owocami.





Deser montujemy bezpośrednio przed spożyciem. Krem przechowujemy w lodówce.
Smacznego!


12.08.2014

MUSY CZEKOLADOWE TRÓJKOLOROWE

Musy czekoladowe trójkolorowe
(triple chocolate mousse cake)



Wszystkie moje musy, do tej pory, robiłam na bazie żelatyny, bez jajek. Ten mus jest bez żelatyny, z żółtkami. W smaku jest rewelacyjny, bardziej kremowy niż puszysty. Z pewnością będę robić jeszcze takie musy. Polecam :)

na podstawie przepisu ze strony www.gracesweetlife.com ze zmianami





Potrzebne składniki:

na ciasto:
85g mąki pszennej
40g kakao gorzkiego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g cukru pudru
1 jajko
60ml mleka
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
60ml wody

na ciemny mus:
180ml śmietany 36%
2 żółtka
35g cukru kryształ
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka glukozy
1 łyżka wody
55g gorzkiej czekolady 

na jasny mus:
180ml śmietany 36%
2 żółtka
35g cukru kryształ
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka glukozy
1 łyżka wody
60g mlecznej czekolady






Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. W misce mieszamy i przesiewamy sypkie produkty: mąkę, kakao, sodę, sól, proszek, cukier. W drugiej misce łączymy płynne produkty: mleko, olej, jajko, wodę i ekstrakt. Łączymy produkty z obydwóch misek, mieszamy trzepaczką. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 18-20 minut. Schładzamy, a potem pierścieniami wycinamy kółka. 
2. Przygotowujemy formy do ciastek. Pierścienie ustawiamy na deseczce, wkładamy na dno upieczone i wycięte ciasto. Z pergaminowego  papieru do pieczenia wycinamy paski i wykładamy nimi wnętrze pierścieni.
3. Przygotowujemy ciemny mus. Śmietanę ubijamy i odstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Ubijamy żółtka na jasny puch. Do rondelka wkładamy cukier, wodę, syrop klonowy i glukozę i podgrzewamy, aż pojawią się duże bąble, około 1 min. Ubijamy dalej żółtka wlewając gorący syrop cienką strużką. Dalej ubijając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, aż do wyczerpania. Dodajemy do masy bitą śmietanę, lekko mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wykładamy do pierścieni. Nakładamy do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki.
4. Mus z mlecznej czekolady zaczynamy przyrządzać po godzinie. Wykonujemy dokładnie takie same czynności jak w punkcie 3, zastępujemy tylko gorzką czekoladę, czekoladą mleczną. Mus wykładamy do pierścieni na całą wysokość foremek. 



Odstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Mus wysunąć z foremki, usunąć papier, udekorować wiórkami z białej czekolady.



Smacznego!


10.08.2014

CIASTO ESPRESSO

Ciasto espresso



Ciasto z przepisu francuskiego cukiernika Pierre Herme. Przypomina w smaku tiramisu, ale jest bardziej stabilne i pięknie się kroi. Biszkopt jest puszysty, a obficie nasączony jest poezją smaku :)



Potrzebne składniki:

na ciasto:
100g mąki pszennej
70g skrobi kukurydzianej
50g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
5 dużych jajek
200g cukru pudru
1 łyżka wanilii

na krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietany 30%
1op śmietan-fix
50g cukru pudru
3-4 łyżki likieru kawowego
 szczypta nasion wanilii Bourbon

na poncz:
szklanka zaparzonej kawy
kilka łyżek likieru kawowego

dodatkowo:
200g gorzkiej czekolady






Sposób wykonania:

1. Formę dużą, prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
2. Sypkie składniki: mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i przesiewamy. 
3. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy żółtka ze 100g cukru i wanilią na puch. Ubijamy białka z solą i 100g cukru. Łączymy delikatnie żółtka z białkami. Dosypujemy partiami sypkie produkty delikatnie mieszając. 
4. Wykładamy masę na blachę, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 20-30 minut. Wyjmujemy, odwracamy ciasto, zdejmujemy papier i studzimy na kratce.
5. Robimy krem. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem. Mieszamy serek mascarpone z cukrem, wanilią i likierem. Łączymy serek ze śmietaną. Schładzamy w lodówce.
6. Zaparzamy kawę i dodajemy do niej likier. Czekoladę ścieramy na tarce.



7. Składamy ciasto. Placek kroimy na trzy lub cztery równe części. 



Pierwszy placek nasączamy kawowym ponczem, obsypujemy obficie wiórkami czekoladowymi. Na to kładziemy krem, następny placek, nasączamy go, obsypujemy czekoladą i tak dalej. Na końcu, placek na górze, smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Odkładamy do lodówki. Już po 2-3 godzinach ciasto jest stabilne i pięknie się kroi.



Smacznego!


9.08.2014

TORT "BIAŁA RÓŻA"

Tort "Biała Róża"


Bardzo dekoracyjny tort, który powstał bez żadnej okazji. Miałam, po prostu, ochotę zrobić dekoracje z użyciem smacznej masy fondant i z użyciem perłowego pyłu. Myślę, że taki tort nadawałby się na uroczystość zaręczyn, a w wersji piętrowej, na wesele. Mam więc zrobioną próbę generalną :)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
100g cukru pudru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
szczypta soli

na krem do przełożenia ciasta:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru

na krem do smarowania boków ciasta:
80g białek
135g cukru drobnego
szczypta soli
200g masła w temperaturze pokojowej
sok z 1/2 cytryny

na poncz:
szklanka wody
sok z 1/2 cytryny
cukier
likier migdałowy (opcjonalnie)

na dekorację:
biała masa plastyczna cukrowa (fondant)
jadalny pył perłowy





Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. Oddzielamy żółtka od białek. Przesiewamy oba rodzaje mąki. Ubijamy białka z solą i cukrem na puch. Dodajemy na przemian żółtka i mąki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę wykładamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 30-40 minut. (test suchego patyczka). Ciasto studzimy w formie. Po całkowitym wystudzeniu oddzielamy nożem od ścianek formy i wyjmujemy.
2. Wykonujemy krem do przełożenia ciasta. Serek mieszamy z cukrem, ubijamy śmietanę. Łączymy śmietanę z serkiem. 
3. Tort kroimy na krążki ( u mnie wyszło 5 kążków). Nasączamy ponczem. Przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.


4. Drugi krem, do obłożenia tortu, robimy na bazie bezy szwajcarskiej. Na tym kremie najlepiej utrzymuje się masa cukrowa, nie przesuwa się i nie rozpuszcza. 
Białka ubijamy z solą i cukrem w kąpieli wodnej. Najlepiej jeśli białka uzyskają temperaturę 60 stopni, a cukier wtedy całkowicie się rozpuści. Zestawiamy białka z kąpieli wodnej i dalej ubijamy, aż uzyskają temperaturę pokojową. Dalej ubijając na mniejszych obrotach dodajemy po kawałku masła, aż do wyczerpania. Dodajemy sok z cytryny. 
5. Smarujemy wierzch i boki ciasta kremem maślanym. Wygładzamy powierzchnię. 


Wkładamy ciasto do lodówki.
6. Rozwałkowujemy masę plastyczną na pokrycie ciasta. Nakładamy i wygładamy. 


Następnie wykrawamy paski na boki ciasta. 


U mnie paski mają długość 10 cm, a szerokość 1,5 cm. 


Paski wystarczy nałożyć na ciasto, gdyby się przesuwały, należy przykleić surowym białkiem. 
7. Wykonujemy róże z masy plastycznej. Tę pracę można wykonać dzień wcześniej, a tego samego dnia, którego pieczemy ciasto tylko udekorować. 
Przygotowujemy wszystkie potrzebne akcesoria do wyrobu kwiatków. 


Wycinamy płatki róży. Rozciągamy je i nadajemy odpowiedni kształt i grubość. 





Płatki odkładamy do lekkiego przeschnięcia.


Składamy płatki, formując różę.


Układamy róże na torcie. Przyklejamy je surowym białkiem, rozprowadzając go za pomocą pędzelka. Nakładamy bardzo małą ilość. Już lekkie muśnięcie pędzelkiem, namoczonym w białku, sprawi, że róże będą się dobrze trzymać.


Kwiaty obsypujemy perłowym pyłem jadalnym. Minimalna ilość pyłku wystarczy, żeby kwiaty nabrały blasku.
Z masy robimy kuleczki, przylepiamy je przy nasadzie tortu i też obsypujemy pyłkiem.


Tort gotowy :)



Tort jest fantastycznie smaczny. Lekki biszkopt, mocno nasączony, plus puszysty krem ze śmietany i serka, to niebo w gębie :)


Smacznego!


8.08.2014

CIASTO JOGURTOWE Z KIWI

Ciasto jogurtowe z kiwi




Bardzo lekki torcik bez pieczenia. Spód z gotowych ciasteczek i masa jogurtowa z żelatyną. Wspaniałe ciasto na letnie upały. 






Potrzebne składniki:

na spód:
10 ciasteczek typu digestive
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

na masę jogurtową:
600g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
8 płatków żelatyny
1 banan

na dekorację:
4szt kiwi
1 puszka gruszek w syropie
1op tortenguss
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2szt świeżych gruszek
20g płatków migdałowych








Sposób wykonania:

1. Ciasteczka miksujemy na puch. Dodajemy cukier i roztopione masło, mieszamy. Wykładamy masę na  spód tortownicy, dociskamy, pieczemy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Jeśli nie chcemy piec, można włożyć formę z ciasteczkowym spodem na pół godziny do lodówki, aby lekko stwardniała.
2. Miksujemy jogurt z cukrem. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gotujemy mleko, żelatynę odsączamy, rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy do jogurtu, miksujemy całość. Dodajemy pokrojony banan, mieszamy, wylewamy do tortownicy, wkładamy do lodówki.
3. Kiwi myjemy, obieramy, kroimy w talarki. Odsączamy gruszki z syropu. Syrop gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucamy kiwi do gotującego się syropu, gotujemy 2-3 minuty. Owoce wyjmujemy z syropu, odsączamy. 
4. Owoce układamy dekoracyjnie na masie jogurtowej.



5. Przygotowujemy tortenguss według przepisu. Pędzelkiem smarujemy owoce, wkładamy do lodówki. Robimy dekorację ze świeżych gruszek. 



Boki ciasta obsypujemy płatkami migdałowymi.









Smacznego!


5.08.2014

CIASTO Z WIŚNIAMI NA ORZECHOWYM SPODZIE

Ciasto z wiśniami na orzechowym spodzie



Sezon na wiśnie powoli kończy się.Zamykam go wspaniałym wypiekiem z ciasta waniliowo-orzechowego. Krem serowy, galaretka na soku wiśniowym i wiśnie wspaniale wzbogacają jego smak. Ten stary przepis mojej mamy zawsze się sprawdza, polecam :)


Potrzebne składniki:

na ciasto:
150g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru
3 jajka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła orzechowego
300g wydrylowanych wiśni

na krem:
350g serka homogenizowanego
250 ml śmietany 30%
4 płatki żelatyny
80g cukru pudru

na dekorację:
1op galaretki wiśniowej
200ml soku wiśniowego
100g wiśni wydrylowanych





Sposób wykonania:

1. Masło utrzeć z cukrem. Dalej ucierając dodawać po kolei jajka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę masy wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dołożyć masło orzechowe i wyłożyć do tortownicy. Na wierzch rozłożyć wiśnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około  50-60 minut. Ciasto przestudzić.
2. Zmiksować serek z cukrem. Namoczyć żelatynę. Ubić 200ml śmietany. Resztę śmietany zagotować, rozpuścić w niej żelatynę, przesudzić. Dodać do serka, energicznie wymieszać. Bitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać powierzchnię, w środku zrobić wgłębienie na wiśnie, włożyć do lodówki. 
3. Zagotować 200ml wody, rozpuścić w niej galaretkę. Dodać sok wiśniowy i  wiśnie. Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. 
4. Wyłożyć tężejącą galaretkę na ciasto. Odstawić do lodówki. 






Smacznego!