29.09.2013

CIASTO KRÓLOWEJ SABY

Ciasto Królowej Saby
Gateau Reine de Saba


Eleganckie ciasto czekoladowo-migdałowe, wilgotne i bardzo czekoladowe. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na polewę czekoladową. Pierwszy raz robiłam polewę z tego przepisu i jest fantastyczna. Myślę , że wykorzystam ten przepis do różnych innych ciast z polewą czekoladową. Jest cudowna w smaku i ma kremową, lekką konsystencję, co przy mocno nasyconym czekoladą cieście, stanowi super duet.


*Przepis z książki "Kuchnia francuska" autorstwa 
Carole Clements i Elizabeth Wolf-Cohen.

Potrzebne składniki:

100g rozdrobnionych migdałów
120g cukru pudru
40g mąki pszennej
120g miękkiego masła
150g roztopionej czekolady
3 jajka
2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)

polewa czakoladowa:

175g śmietanki 36%
225g posiekanej czekolady
30g masła
2łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)

Dodatkowo parę łyżek dżemu morelowego do przełożenia ciasta.


Sposób wykonania:

1. Migdały łączymy z mąką i 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy.
2. Ucieramy masło z połową pozostałego cukru, oddzielamy żółtka od białek. Do masła, ucierając, dodajemy po kolei żółtka, roztopioną czekoladę i likier, aż powstanie gładki krem. Dodajemy mąkę z migdałami.
3. W innej salaterce ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta.
4. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-35 minut ( test suchego patyczka).
5. Aby przygotować polewę musimy ubić śmietankę, przełożyć ją do rondelka i zagotować. Następnie zdejmujemy ją z kuchenki, dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Następnie, mieszając, dodajemy masło i likier. Studzimy około 20 minut, aż nieco zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
6. Migdały do dekoracji siekamy i lekko podpiekamy na patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, tylko lekko zbrązowiały ( w tej postaci na czekoladowym cieście są przepyszne, to wyśmienity duet!)

7. Ciasto kroimy na pół i przekładamy konfiturą morelową, polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową.

 Za pomocą noża wygładzamy boki ciasta.
 Z części polewy możemy wykonać,za pomocą szprycy do dekoracji tortów, ozdobny napis na wierzchu ciasta. Boki obsypujemy migdałami. Schładzamy w lodówce.


Ciasto jest jeszcze bardziej wykwintne jeśli podamy je z lodami waniliowymi.

Smacznego!

27.09.2013

BEZOWE GRZYBY

BEZOWE GRZYBY




To nie pomyłka - grzyby na tym blogu :) 
Pieczone grzyby z ciasta bezowego do złudzenia przypominają prawdziwe. Kilka trików, które Wam zdradzę, sprawiają, że zwykłe bezy zamienią się w smaczną i efektowną dekorację do jesiennych ciast.
Pomysł zaczerpnęłam ze strony blogs.laweekly.com, natomiast przepis jest mój autorski.





Potrzebne składniki:

3 białka (90g) 
150g cukru pudru
szczypta soli
szczypta cream of tartar ( opcjonalnie)
 2 łyżki kakao
50g ciemnej czekolady (70%)

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z solą i cream of tartar. Dalej ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru. Ubijamy jeszcze około 10 minut.
2. Wkładamy ubitą pianę do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pianę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskane ciastka powinny mieć kształt kapeluszy grzybów, a część ciastek kształt trzpienia grzybowego.
3. Ciastka posypujemy kakao. Nadmiar kakao energicznie zdmuchujemy. Dzięki temu, kakao będzie posypane nierównomiernie, co zrobi wrażenie bardziej naturalnych plam.



4. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i obniżamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a ciastka zostawiamy w piekarniku. (Ja piekłam wieczorem i zostawiłam na całą noc)
5. "Nóżki" grzybów lekko przycinamy od góry.



6.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pędzelkiem nanosimy czekoladę na spód kapelusza i przykładamy nóżkę, aby się przykleiła.



... i już mamy grzybki :)











Smacznego!

24.09.2013

BUCHTY Z MAKIEM

Buchty z makiem i z nasturcjowym masłem








Czasem mam ochotę na proste i smaczne ciasto,bez kremów, pianek, czekolady i tych wszystkich wykwintnych smaków. Całkowita prostota :) Te kryteria spełnia ciasto drożdżowe. Czy jest ktoś, kto nie jadł ciasta drożdżowego?Przepis stary jak świat :)

Potrzebne składniki:

500g mąki pszennej
7g drożdży instant
50g cukru
300ml mleka
50g roztopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki suchego maku
kilka sztuk moreli lub powidła morelowe
dodatkowo: 100g masła o temperaturze pokojowej
kilka kwiatów i liści nasturcji

Sposób wykonania:

1.Podgrzewamy lekko mleko. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, skórkę z pomarańczy, dodajemy roztrzepane jajka, roztopione masło, wodę pomarańczową i wyrabiamy energicznie ciasto drożdżowe.
3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie kroimy drobno kwiaty i liście nasturcji, mieszamy z masłem dodając szczyptę soli. Masło układamy na kawałku foli spożywczej, zawijamy w rulon i kładziemy do lodówki.



4. Morele kroimy na kawałki, lekko rozgniatamy ( można dodać łyżeczkę cukru brązowego, ale niekoniecznie).
5. Ciasto wykładamy na kuchenny blat, rozwałkujemy i wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy morele (można użyć innych owoców), zawijamy jak bułeczki i układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto znowu odstawiamy do wyrośnięcia ( ja zawsze wstawiam do piekarnika nastawionego na około 50 stopni).
Jak bułeczki ładnie urosną smarujemy po wierzchu rozbełtanym żółtkiem z jedną łyżką wody, posypujemy makiem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.




 Po 20 minutach pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli zauważymy, że od góry za mocno się zrumieniło.
7. Po upieczeniu lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy z krążkami masła nasturcjowego.



 Ciasta nie kroimy tylko odrywamy każdą część, która tworzy bułeczkę.




Smacznego!

21.09.2013

CUPCAKES ANGEL'S FOOD

Cupcakes Angel's Food


To jest kolejny przepis, który "zminimalizowałam", czyli pomniejszyłam do rozmiaru "mini-jeden-kęs" :-) 

Znane amerykańskie ciasto Angel's Food, które jest standardowo robione z 12  białek, ja okroiłam do połowy, czyli 6 białek.  Zrobiłam z nich 12 średnich cupcakes i 36 mini cupcakes. Wyszły znakomicie, anielsko białe i pyszne.  
Dodałam do środka krem dulce de leche, a na wierzchu biały krem z dodatkiem pianek marshmallows. 
Były niebiańsko dobre!


Potrzebne składniki:

63g mąki
150g cukru pudru
6 białek
1/2 łyżeczki cream of tartar
szczypta soli
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub dowolnego ekstraktu np. migdałowego )

Dodatkowo:

kilka łyżek kremu karmelowego Dulce de Leche
50g miękkiego masła
20 sztuk dużych, białych pianek marshmallows
4 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli i cream of tartar. Cały czas ubijając dodajemy połowę przesianego cukru pudru. 
2. Przesiewamy do innej miseczki pozostały cukier i mąkę, mieszamy.
3. Do ubitych białek dodajemy, mieszając łyżką lub łopatką, mąkę z cukrem i sok oraz wodę pomarańczową.
4. Masę nakładamy do foremek, do pełna. Masa trochę urośnie, a potem opada. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na około 15-18 minut. (test suchego patyczka). 


Jeśli ciasteczka się trochę przyrumienią (i patyczek włożony do środka ciastka jest suchy) należy je szybko wyjąć. Nie należy przedłużać czasu pieczenia, bo ciasteczka wyjdą "gumowate".

5. Po wyjęciu z piekarnika ciastka studzimy na kratce, odwracając spodem do góry.
(oryginalne ciasto angel's food studzi się odwrócone i zawieszone na specjalnym kijku).
6. Po wystudzeniu ciastek,  nadziewamy je kremem karmelowym za pomocą rękawa cukierniczego.

7. Masło ubijamy. Pianki  i mleko wkładamy do rondelka i lekko podgrzewając, rozpuszczamy je (lub w mikrofalówce).



8. Przestudzone, dodajemy do masła i mieszamy. Dodajemy do masy sok cytrynowy i dalej mieszamy, aż do połączenia się składników. Dekorujemy kremem ciastka. Ja  niektóre babeczki polałam jeszcze ciepłym kremem powstałym z marshmallows i mleka.




 Bardzo efektownie to wyglądało !






                                      Smacznego!

20.09.2013

BEZA NA WIELE SPOSOBÓW

Beza na wiele sposobów

Proste ciastka, jakimi są bezy, występują chyba pod każdą szerokością geograficzną. Świetnie smakują ze śmietaną i owocami. W Europie produkcją bezy szczyci się między innymi region Gruyere w Szwajcarii. Produkują bezy klasyczne, białe, ale też karmelowe i z dodatkiem czerwonego wina. 


Do bezy Szwajcarzy używają zazwyczaj gęstej śmietany również z tego regionu.


Wystarczą trzy składniki, aby skonstruować smaczny deser.



Beza na winie, śmietana i mango wystarczą, żeby stworzyć wspaniały deser. Mango kroimy na cienkie plastry i rolujemy, dzięki temu mamy dodatkowo dekoracyjny efekt na talerzu.



O ostatecznym smaku deseru zadecydują użyte owoce.



Białe, klasyczne bezy świetnie komponują się z malinami, ale także z jagodami, borówkami i jeżynami.



Jeśli ten prosty deser ciekawie ozdobimy na talerzu, może stać się wykwintnym poczęstunkiem do popołudniowej kawy.


Warto, gdy mamy w kuchni nadmiar białek, wykorzystać je do zrobienia bez. Bezy można dość długo przechowywać (koniecznie w szczelnym pojemniku). 


Można upiec bezy w kształcie foremek. Posłużą nam wtedy, z dodatkiem bitej śmietany i owoców, do stworzenia deseru typu Pavlova.


Można też upiec malutkie beziki, które użyjemy do dekoracji innych ciast lub deserów.


Bezy do dekoracji można formować w różnych kształtach np. w kształcie łabędzia :) ... ale to już wyższa technika kulinarnego dekoratorstwa!

Życzę twórczych inspiracji!

17.09.2013

TORT ADWOKACKI

Tort adwokacki




Ten przepyszny tort to aromatyczny kremowy deser dla tych, którzy lubią smak alkoholu typu"Advocaat".  Biszkopt na tort adwokacki przygotowujemy dokładnie w taki sam sposób, jaki podałam Wam przy okazji tortu pistacjowego
Przepis na krem podaję poniżej.  Oczywiście dekoracja jest całkiem inna  :-)

Potrzebne składniki na krem:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru drobnego
125g masła
1 strąk wanilii
4 całe jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
200g serka mascarpone
1/2 szklanki alkoholu "Advocaat"
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek dżemu morelowego

oraz

Do nasączenia: kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego, rozcieńczonego zwykłym mlekiem,

Do obłożenia boków tortu: potrzebny żółty marcepan,

Do dekoracji: biała posypka i kwiatki z masy cukrowej.





Sposób wykonania biszkoptu:

 Pieczemy biszkopt według przepisu na tort pistacjowo-waniliowy z tego bloga-->  kliknij tu

Sposób wykonania kremu:

1. Miksujemy jedną szklankę mleka z całymi jajkami i mąką ziemniaczaną.
2. Gotujemy 2 szklanki mleka z ziarenkami wanilii, cukrem i  masłem.
3. Do gotującego mleka dodajemy miksturę z jajkami i jeszcze gotujemy parę minut, do otrzymania kremowej, budyniowej masy. Zestawiamy z kuchenki i studzimy.
4. Ucieramy serek z cukrem pudrem, dodajemy masę budyniową i "Advocaat", schładzamy w lodówce.



5. Biszkopt dzielimy na cienkie krążki (udało mi się uzyskać pięć cienkich krążków). Nasączamy je, przekładamy kremem, przy czym pierwszy krążek pokrywamy dżemem z moreli lub innym kwaskowatym, dla tak zwanego "przełamania" smaku.



6. Rozwałkowujemy masę marcepanową, obkładamy nią bok tortu. Tort dekorujemy według swojego uznania. 



Smacznego !!!

13.09.2013

CUPCAKES CYTRYNA I KAKAO, Z DEKORACJĄ


Mini cupcakes cytrynowe i kakaowe z kwiatowymi dekoracjami


 Przedstawiam Wam to, co najbardziej lubię -  dekorowanie ciasteczek :-) Plastyczne masy cukrowe i marcepanowe stwarzają nieograniczone możliwości w dekorowaniu ciast i ciasteczek. Ponadto ich smak bardzo wzbogaca ciasta, a dobrej jakości marcepan jest także źródłem wielu wartościowych składników. W tym przepisie używam gotowej masy marcepanowej. Coraz trudniej dostać dobrą masę (wysokoprocentowa zawartość migdałów) i są coraz droższe. Następnym razem sama "wyprodukuję" masę marcepanową. Znalazłam już świetne przepisy u "orientalnych cukierników" - oni są kopalnią wiedzy jeśli chodzi o wypieki z dodatkiem orzechów, migdałów, różnych innych pestek i miodu.
Ale o tym innym razem, a dziś:

Cupcakes - perełkowe kwiatki


oraz  Cupcakes - Słoneczniki


Potrzebne składniki:

200g mąki pszennej
200g cukru pudru
250ml maślanki
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao

Potrzebne składniki do dekoracji:

zielony marcepan
biała plastyczna masa cukrowa ( przepis jak przy urodzinowym torcie)
krem maślany
barwniki spożywcze: żółty i różowy
konfitura morelowa

Sposób wykonania:

1. Łączymy w misce suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól, cukier, skórka z cytryny.
2. Łączymy mokre produkty: .jajka, maślankę, olej, wanilię.
3. Mieszamy suche produkty z mokrymi, aż uzyskamy gładką masę. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej części dodajemy kakao.


4. Wypełniamy foremki do cupcakes.



 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut (test suchego patyczka).


5. Rozwałkowujemy białą masę cukrową, wycinamy kółka o średnicy takiej samej jak góra cupcakes.


Podgrzewamy w rondelku morelową konfiturę, smarujemy nią cupcake i "przyklejamy" krążek masy cukrowej. Część masy zabarwiamy na różowo, wycinamy z niej kwiatki. 



Do każdego kwiatka w środek wkładamy cukrowy koralik. 


Przymocowujemy go smarując kwiatek białkiem z jajka ( działa jak 'super glue' :-) )


Kwiatek przyklejamy do cupcake w ten sam sposób.



6. Rozwałkowujemy zieloną masę marcepanową, wycinamy kółka i postępujemy jak poprzednio, umieszczając kółka na cupcake. Użycie ciepłej konfitury pod masę cukrową lub marcepanową powoduje, że w czasie jedzenia masy nie przesuwają się, tylko stanowią zespoloną całość z ciastkiem.



7. Krem maślany barwimy żółtym barwnikiem spożywczym. Napełniamy rękaw cukierniczy do dekoracji tortów z końcówką do wyciskania listków. Dekorujemy cupcakes formując płatki słonecznika.


 Do częśći masy dodajemy czekoladę w proszku lub kakao i wyciskamy środek kwiatka końcówką do wyciskania "trawy".






Ciastka przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu.  



Można przechować cupcakes wkładając je do foremek, w których się piekły i przykryć je folią.







Smacznego!