Muffiny jagodowe na lato
Dziś przedstawiam Wam przepis na muffiny z leśnymi jagodami, czyli znowu smacznie i zdrowo !
Muffiny można zrobić też z innymi owocami, ale ponieważ zaczyna się sezon na leśne jagody, postanowiłam zrobić właśnie taką wersję.
Lecznicze właściwości jagód leśnych są nie do przecenienia - obniżają poziom cholesterolu, są antyutleniaczami, wspomagają uelastycznienie naczyń krwionośnych.
Dobra wiadomość dla cukrzyków - jagody zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina, obniża poziom cukru we krwi.
Świeży sok z jagód działa przeczyszczająco, a suszone owoce działają przeciwbiegunkowo. Właściwości odżywczych i leczniczych leśnych jagód jest tak dużo, że nie sposób ich wszystkich wymienić !
Zainteresowanych odsyłam do innych informacyjnych stron internetowych, a ja przedstawiam Wam przepis na jagodowy smakołyk :-)
Muffiny można zrobić też z innymi owocami, ale ponieważ zaczyna się sezon na leśne jagody, postanowiłam zrobić właśnie taką wersję.
Lecznicze właściwości jagód leśnych są nie do przecenienia - obniżają poziom cholesterolu, są antyutleniaczami, wspomagają uelastycznienie naczyń krwionośnych.
Dobra wiadomość dla cukrzyków - jagody zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina, obniża poziom cukru we krwi.
Świeży sok z jagód działa przeczyszczająco, a suszone owoce działają przeciwbiegunkowo. Właściwości odżywczych i leczniczych leśnych jagód jest tak dużo, że nie sposób ich wszystkich wymienić !
Zainteresowanych odsyłam do innych informacyjnych stron internetowych, a ja przedstawiam Wam przepis na jagodowy smakołyk :-)
To jeden z tych prostych amerykańskich przepisów: połącz suche produkty, połącz mokre produkty, połącz mokre z suchymi, upiecz i gotowe :-)
*Przepis Marthy Stewart
Potrzebne składniki:
110g mąki pszennej
10g cukru białego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
35g masła roztopionego
1/4 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka jagód (lub borówek amerykańskich)
1 szklanka bitej śmietany
1 szklanka bitej śmietany
Sposób wykonania:
1. Łączymy suche produkty:mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry.
2. Łączymy mokre produkty: jajko, mleko, jogurt, roztopione masło, ekstrakt waniliowy. Wymieszajmy trzepaczką, aż składniki się połączą.
3. Łączymy składniki mokre i suche w jednej misce mieszając trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy.
4.Nalewamy miksturę do papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (test suchego patyczka).